Når vi i dag kan sætte tænderne i en dejlig California Roll – en rulle med ris, tang og fyld af krabbe og avocado – så skyldes det, at også et køkken som sushi køkkenet udvikler sig hele tiden.

Japanerne er godt nok kendt for at være meget bevidste om deres historiske traditioner, og der skal meget til, at noget laves om. Men japanske kokke rejste også ud, som du bl.a. kan læse om på Wikipedia, og ikke mindst fik de, der rejste til de forenede stater, ny inspiration og opfandt ting, der ikke fandtes i det oprindelige sushi køkken.

Avocado i stedet for tun

På den måde blev California Roll’en til. Traditionelt skulle man nok have fremstillet denne variation med tun. Men nogle gange var det svært at skaffe den rigtige tun, og andre gange var den for dyr. Så fandt en kok i San Fransisco ud af at erstatte tunen med avocado og krabbekød. Derved opnåede han noget, der smagsmæssigt var tæt på, og hvor der også var den cremede mundfølelse, som tunen giver. Noget, der måske var en nødløsning, blev en god løsning.

I dag bruges der nogle gange tempurastegt fyld, krydret mayonnaise og andet, men det viser kun, at intet er statisk, men hele tiden udvikler sig.

galore