Hvordan skal jeg opføre mig på en sushirestaurant? Ja, vi skal ikke så mange år tilbage, før der var en særlig etikette. Det er der stadig, hvis man kommer ind på restauranter i en del andre lande end Danmark. Men så stift som i USA i 1980’erne, hvor man kunne se unge japanske mænd bukke gentagne gange for en ældre japansk herre, som allerede havde fået en plads i restauranten – ja, så stift foregår det ikke mere. Men etikette er selvfølgelig ikke noget, vi bare bør smide til side. Husk almindelig god opførsel – også på sushirestauranten – så bliver alting meget nemmere. Både for dig og dem, der omgiver dig.

Som ved alt andet er der mange faste meninger om, hvordan man skal spise sushi. Problemet er, at mange har forskellige, faste meninger – så hvad er det rigtige? Nogle siger, man absolut ikke må mikse sin soyasauce med wasabi. Men spørger man en japaner, vil man ofte få at vide, at de da altid blandede wasabi med soyasauce, når de spiste sushi derhjemme.

Virkeligheden er, at der er mange meninger og holdninger, og som for meget andet gælder, at de faste rammer er i opbrud. Men prøv at lære at bruge spisepinde – så føler du, at du spiser på japansk!

galore