Der er ikke mange byer på det danske landkort, som ikke har et eller flere sushisteder. Og sushi i Danmark har da også rødder en hel del år tilbage. Faktisk åbnede den første sushirestaurant i Danmark allerede i 1986, da restauranten Hana Kyoto åbnede.

Hana betyder blomst, så Hana Kyoto refererer til det blomstrende Kyoto og trækker en linje tilbage til den festival, der hvert forår holdes i Kyotos gader, når frugttræerne – og ikke mindst kirsebærtræerne – blomstrer.

Hana Kyoto lå i København, på Vimmelskaftet, og havde dørene åbne indtil 1995.

Danmark var ikke klar

Hana Kyoto var

first mover på sushi-området, og Danmark var slet ikke klar til at spise rå fisk. De fleste, der fandt vej til restauranten, var enten japanske turister eller japanere, der var ansat på virksomheder eller institutioner i København – blandt andet den japanske ambassade.

Nogle af de danskere, der gæstede Hana Kyoto, måtte i yderste diskretion spytte den rå fisk ud i servietten. Danskerne var slet ikke forberedt på, hvordan den japanske delikatesse var i virkeligheden. Men det har vi lært.

Det tog hurtigt fart

Hana Kyoto lukkede som nævnt i 1995. Men restauranten, som ejedes af den japanske restauratør Takio Ueda, havde alligevel gødet jorden for sushiens indtog i Danmark.

Allerede i 1996 åbnede Sticks’n’Sushi. Også i København – man fristes til at sige: naturligvis – men siden har sushien bredt sig ud over hovedstadens gader og stræder.

Sushi er i dag en del af sortimentet i enhver kinesisk restaurant, der er rene sushi-restauranter, sushi take aways, og også restauranter med dansk og internationalt menukort har ofte et afsnit med sushi på kortet.

Kinesiske rødder

Sushi forbindes i dag med japansk kogekunst, når den er allerbedst. Men sushi har i virkeligheden kinesiske rødder. Kineserne brugte det at opbevare rå fisk i ris som en slags konservering af de skrøbelige råvarer. Det tog japanske kokke så til sig og udviklede videre på konceptet. Resultatet blev den sushi, som vi kender i dag. Mens kineserne slet ikke spiste risen, men udelukkende så den som et middel til at konservere med, er ris jo i dag en afgørende del af den sushi, som vi kender.

Supermarkederne er også kommet med

I dag har danskerne over hele landet taget sushien til sig. Derfor har bakker med sushi også fundet vej til stort set alle supermarkeder fra de store megastores som Bilka over all round forretninger som Føtex og Kvickly til discount. I discount er det ikke altid en fast del af sortimentet, som det er i de andre.

Kvaliteten af sushi afgøres selvfølgelig på, at fisken, der bruges, er så frisk og fin som muligt. Reglerne siger, at den lige skal en tur i fryseren, inden den må bruges (undtagen laks). Og så afhænger kvaliteten også af den ris, der bruges, og forholdet mellem ris og fisk.

galore