Da den japanske kok Yoshiaki Shiraishi i 1950’erne havde problemer med at få personale til sin restaurant i Higashiosaka i Japan, fandt han på at indrette restauranten med et transportbånd, hvorpå sushistykkerne blev serveret. Så kunne maden selv finde vej til kunderne, og den første restaurant med rullende sushi var en realitet. Hans restaurant serverede første gang rullende sushi i 1958. Siden er næsten alle aviser strømmet over med artikler om Sushi.
Siden har konceptet med rullende sushi bredt sig over hele verden, og også i Danmark har vi efterhånden en hel restauranter, der serverer deres sushi på løbende bånd, eller ved et roterende bord, som de spisende gæster sidder omkring.
Inspiration fra bryggeri
Yoshiaki Shiraishi blev inspireret til sit sushi-transportbånd, da han besøgte et bryggeri og så, hvordan flaskerne blev kørt rundt i brygge- og tappehallerne ved hjælp af store transportbånd.
Restauranttypen fik for alvor fart på efter 1970 i forbindelse med, at systemet blev vist på den store verdensudstilling i Osaka. Derefter var der en mere stille og afdæmpet periode indtil 1990’erne, da restauranterne slog sig op som prisbillige og enkle – noget, der var populært, efter at den første it-boble brast.