Når du får en sushi servering, enten på en restaurant eller som take away, ligger der som oftest både ruller og andre stykker, som er opbygget noget anderledes.
Det er henholdsvis Makisushi og Nigiri – de to klassiske typer af sushi.
Makisushi
Makisushi er ruller, der laves af ris. grøntsager og fisk. Når kokken skal lave makiruller, lægger han ris på en lille bambusmåtte. Risen lægges oven på et stykke noritang. På risene lægger han så fisken og grøntsager. Det kan være avocado, agurk m.v. Avocado bliver ofte brugt, fordi den giver lidt samme mundfølelse som den eksklusive toro tun, som er meget dyr og vanskelig at skaffe.
Bambusmåtte rulles derefter sammen og fjernes. Den færdige tang/ris-rulle skæres i skiver og er klar til servering.
Typer af makisushih
Her får du en lille gennemgang af forskellige makisushi-arter.
Uramaki
Uramaki – eller California roll – vender så at sige vrangen ud på en traditionel makisushi rulle. Her lægges risen nemlig først på bambusmåtten, derefter tangstykket og så fyldet. På den måde kommer risen til at sidde uden på tangen. Rullen vendes ofte i ristede sesamfrø.
Nogle mener at uramaki rullen er opfundet af den japansk-amerikanske kok Machita Ichiro, som i 1960’erne drev restaurant i San Fransisco. Hans kunder brød sig ikke om tangen i rullerne, og så lagde han simpelt hen risen uden på.
Sådan blev California roll født!
Temaki
Temaki er en lidet speciel sushi. I stedet for en rulle, laver du et kræmmerhus af noritang, og fylder den med ris, fisk og grøntsager. Det er en fingerhapser, som tit bliver serveret til cocktails før den egentlige middag.
Futomaki
Futomaki er traditionelle makiruller, hvor risen ligger inde i et tanghylster. Men rullerne har en større diameter end de gængse ruller – op til fire cm. De kan være lidt svære for kokken at rulle, fordi de godt kan blive lidt løse i det – og for den spisende at få ned i én bid. Det skal man ellers helst med sushi, men med en futomaki lykkes det ikke altid.
Hosomaki
Hosomaki er tynde ruller med tang yderst og ris og fisk samt grøntsager indeni. Det er nok de mest populære ruller, fordi de er mundrette, og man kan nå at smage en del forskellige, fordi de ikke er så store. Der er forskellige typer – for eksempel tekkamaki med tun og kappamaki med syltet agurk, der bruges som mundrenser.
Kuburimaki
Kaburimaki er lavet ligesom en uramaki med risen uden på, og oven på risen lægger kokken så et stykke fisk. Så bliver den flottere og mere luksuøs.