Japanerne – både mænd og kvinder – lever længere end stort set alle andre folkeslag på jorden. En japansk mands levetid vil være knap 79 år, og en japansk kvinde kan forvente at leve i godt 86,5 år. Det er mere end i alle EU-lande (undtagen Andorra) og USA, for slet ikke at tale om de mindre udviklede lande.

Hvad skyldes det? Ja, der kan være mange årsager. Ofte bliver den japanske kost fremhævet. Masser af fisk, lidt kød, ris og mange grøntsager. Mad, der bliver tilberedt hurtigt og ikke overstegt på grill eller på anden vis.

Der er ingen tvivl om, at denne diæt kan være meget sund – og det er da også sjældent at se en overvægtig japaner. Kun 3,5% af japanerne er overvægtige. I Danmark er vi nu oppe på over 50%, hvoraf de fleste dog kun er let overvægtige. I England og USA er tallene endnu værre, og her er der mange flere svært overvægtige. Tal fra Danmarks Statistik kan underbygge disse oplysninger.

Ikke alt er sundt

Sushi kommer ind som en vigtig del af denne sunde diæt, men når det er sagt, skal man lige huske, at ikke alt er godt at spise i alt for store mængder. I nogle moderne sushirestauranter går man også lidt ved siden af det klassiske og kan for eksempel godt finde på at friturestege nogle ting til fyldet eller bruge mayonnaise – så er det mere fedt, end retten måske oprindeligt var tænkt at være.

Nogle ting såsom rejer rummer også en vis mængde kolesterol, og så spises der jo altid soyasauce til sushi. Brug dette med måde, som japanerne gør, for der er meget salt i soya. Hvis du holder japanernes levemåde i hævd, går det aldrig galt – de spiser sig nemlig kun 80% mætte og holder måde med alt, så intet bliver ekstremt.

galore