For tyve år siden var sushi noget, som man prøvede, når man var på en af de sjældne ferier til Asien eller til USA, hvor sushi var blevet noget meget trendy og moderne. Danmark var ikke helt med på trenden med det rå fisk med ris i forskellige afskygninger, som maden fra Japan foreskrev, der også skulle være sundt og sikre, at både krop og hjerne fungerede optimalt.

Men derefter er det gået stærkt. Sushi er i dag en del af madbilledet, og det er for mange et godt valg, når der skal købes mad med hjem til familien de dage, hvor man ikke selv orker at lave den.

Det er en hel madkultur

Sushi er for mange en delikatesse, men der er også dem, som slet ikke kan forestille sig at skulle spise rå fisk.

Men sushi er ikke kun rå fisk. Det er også ris og andre ting, for eksempel er tang, forskellige former for grønt og altid i selskab med henkogt ingefær og den stærke wasabi, der er en japansk persillerod, som er stærk grønt i farven, og som i smagen minder en del om andre stærke elementer i mad som chili.

Fisken, som bruges til sushi, kan være mange forskellige, men de to, som er mest populære, er klart laks og tun. De indgår i mange af retterne, og sammen med skaldyr er det rejer, som også er populære. Men det er slet ikke ualmindeligt, at man kan finde ål, sild eller helleflynder i sushi, og så må vi da endelig ikke glemme de andre former for skaldyr, der er med, og som for eksempel kan være krabbekød eller hummer.

Styr på råvarerne

Det, som er fælles for den rå fisk, der bliver brugt til sushi, er, at den skal være frosset i over 48 timer, før man kan bruge den, og den skal være frosset ned til under minus 18 grader, for ellers kan fisken indeholde forskellige former for snyltedyr, som kan gøre os mennesker alvorligt syge.

De ris, som man bruger, er ikke de samme, som man bruger herhjemme. Nej, det er ris, som er skyllet indtil flere gange, og som er kendt for at klistre let sammen, så man kan forme dem let til de små blokke eller ruller, som danner basen for sushi.

Der dukker mange sushirestauranter op i disse dage, og populariteten er stigende. Så hvis du går med en sushikok i maven, så er det måske nu, du skal tage chancen og tage et erhvervslån og få startet din egen restaurant. Det kan jo være, det er starten til noget større, og måske en kæde, som mange af de andre, der er på markedet. Kæder, der alle som en er startet med den ene restaurant, og så er de vokset sig store og stærke.

galore