Fisk og grøntsager. Det er hovedingredienserne i den japanske madkultur, som sushien er en fornem repræsentant for. Japanerne spiser nu også kød, men slet ikke i de mængder, som vi gør – og når de gør, vælger de ofte udskæringer af den højeste kvalitet. Det er ikke uden grund, at fænomener som Kobe-kød stammer fra Japan. Her masseres koen og får et ypperligt foder, inden den må afgive sit møre kød til den spisende.
Hovedtilbehøret for en japaner er ris sammen med masser af grøntsager. En flok madentusiaster bag foodfare.dk påpeger vigtigheden af kvalitet i den japanske mad. Ingredienserne skal være supergode med fokus på proteiner, fedt og kulhydrater, alt sammen af bedste kvalitet. Japansk mad er sund og let.
Det skal være hurtigt
Når en japaner går i køkkenet, er det med tanken på, at maden skal være hurtig at tilberede. Forud går ofte et stort arbejde med at skære, hakke og snitte – når det er gjort, er det som oftest hurtigt at lynstege íngredienserne sammen, eller de koges færdige i en suppe, hvor bouillonen som regel er tilberedt på forhånd, ofte af fisk, fjerkræ eller grøntsager.
Det kræver ikke særlige gryder og redskaber at lave japansk mad. Det kan man gøre med det, man i forvejen har på sine køkkenhylder. Men en riskoger og et par enkelte andre specielle ting kan være nyttige. Dem kan man finde hos en af de mange asiatiske købmænd, der efterhånden findes, også i de mindre provinsbyer.
Mange metoder og typer
Japansk mad forbinder vi ofte med den velkendte sushi. Men ud over sushi er der mange andre arketypiske japanske retter på tapetet.
Mange kender Tempura. Det er dybstegte fødevarer, som bliver serveret sammen med forskellige saucer og pickles. Det er ikke så sjældent, at kæmperejer og forskellige former for frugt er en el af en tempura ret.
Soba nudler er en anden typisk japansk ret – og måske lidt mindre kendt herhjemme. Nudlerne fremstilles af boghvede. De serveres mest i suppe, og her er det vigtigt at slubre og smaske – det gør japanerne, når de spiser nudler. Til gengæld bøvses der aldrig – i hvert fald ikke højlydt – ved bordet som i Kina.
Sukiyaki
Mere kendt er måske Sukiyaki. Det er glasnudler og grøntsager samt lækkert, mørt oksekød, tilberedt ved spisebordet. Der kommer en slags wok på bordet, og så skal man ellers selv tilberede sin ret. På med kød og grøntsager og lad råvarerne stege nogle minutter. Når man synes, de er klar, øses der en sauce på, som er lavet til netop denne ret. Hvis I spiser ude på restaurant, kommer tjenerne ofte og hjælper med at tilberede maden, så vær ikke bange for at gå galt i byen.
Har du planer om at blive sumo-bryder, skal du kaste dig over gryderetten Chanko-nabo, som er en af deres favoritspiser!