Et stykke nigiri sushi med dejlig rød tun har i mange år været en luksuøs favorit for mange, men ikke alle sushirestauranter serverer længere dette stykke. Det er der to årsager til.

Den ene årsag er, at nogle restauranter i for eksempel København og Aarhus i stedet hellere vil anvende fisk, der fiskes i de nordiske farvande. Det er en afsmitning fra trenden med det nye nordiske køkken, hvor en af de vigtigste doktriner er at anvende lokale råvarer, så vidt det overhovedet er muligt.

Disse restauratører anvender så måske i stedet kulmule eller lange, som er fisk, der traditionelt fiskes i danske og nordlige farvande i det hele taget.

Den anden årsag er, at den tun, der optimalt skal anvendes til dette stykke nigiri sushi, er den såkaldte Blue Fin tun. Den tun har ikke bare rødt kød, men er også rødlistet i den fiskeguide, som Verdensnaturfonden udgiver i Danmark. Det skyldes, at denne tun i nogle sammenhænge anses for truet.

Nogle restauranter bruger så andre arter af tun, som ikke er truede, men i nogle restauranter har man så i respekt for det nye nordiske køkken valgt at bruge rent nordlige arter i stedet.